Testverslag Model B van BREKR

2 april 2022

English version at THE PACK / Auteur: Andrew Thijssen - BMS E-Motorrijder / Bromfietsen kennen we vooral van vroeger. Maar Nederland is weer een bromfietsmerk rijker, uiteraard geheel naar hedendaagse normen want deze uit de Achterhoek afkomstige "brommer" heet Brekr en wordt elektrisch aangedreven. De naam Brekr komt voort uit het Achterhoekse "brekken" wat zoiets betekent als "heel erg gek doen" ... logisch natuurlijk in een streek als de Achterhoek … en waar het brommers kiek'n een bezigheid van de jeugd was en dat nu weer kan zijn.

Model B - BREKR

De BREKR Model B is voorzien van een uitneembaar 18650 batterij pakket van 2,0 kWh en kan hiermee 50-80 km ver komen. Deze batterij is laag in het frame geplaatst. Tegen een meerprijs kan de BREKR model B voorzien worden van een tweede exemplaar waardoor het bereik oploopt tot maximaal 160 kilometer. De laadtijd van een enkele accu is vijf uur. Neem je de tweede batterij niet dan heb je nog wat extra bergruimte onder het zadel. De makkelijk uitneembare batterij weegt 10 kilo, zodat je die thuis of op kantoor makkelijk op kan laden.

BREKR - Model B

De LED koplamp is modern vormgegeven en geeft een goede lichtopbrengst. Het achterremlicht zit onopvallend in de achterkant van het zadel weggewerkt. Richting wordt aangegeven door subtiele LED knipperlichtjes. De BREKR wordt tot stilstand gebracht door een enkele remschijf in het voorwiel en eentje in het achterwiel. De BREKR is met een naafmotor in het achterwiel vrijwel onderhoudsvrij op de normale slijtage onderdelen van het rijwielgedeelte na. Brommers zijn vooral gewild bij sleutelaars om bijvoorbeeld van hun brommer is heel eigens maken. Dat kan ook met deze BREKR. Wat dacht je van een ander zadel of de framebuizen voorzien van een andere behuizing met een andere kleur. Deze kleuren kun je uitkiezen bij BREKR


Rijden


De BREKR model B is een opvallende verschijning, geen brommer zoals we kennen. De tank ontbreekt maar zodra je opstapt mis je die tank niet zoals bij een scooter. Het zadel en de framebuizen geven je benen steun zoals je dat kent bij een brommer. Hierdoor heb je de BREKR goed vast en stuur je hem grotendeels met je gewicht. De BREKR model B heeft een topsnelheid van maximaal 45 km/u, je moet daarom wel een helm op. Er is ook een 25 km/u snorfiets uitvoering. Tussen de 2 framebuizen is plek om wat spullen mee te nemen, deze zijn te fixeren met een meegeleverde elastiek. Het stuur ligt lekker in de hand met stevige handvatten.

BREKR Model B

Het digitale dashboard is informatief en zit goed in het zicht. Uiteraard is de BREKR ook “connected” via een app waar je van alles kunt aflezen en instellen. Zo kun je onder andere de live locatie van de BREKR zien, handig als iemand anders zonder overleg je brommer meeneemt. Als je het contact aanzet komt het dashboard tot leven. Een kneep in het rechter remhendel activeert een signaal op het dashboard wat aan geeft dat je kunt rijden. En rijden is niet meer is dan “gas” geven en remmen. Je kunt kiezen uit 4 modi via een knop op de rechter stuurzijde. De BREKR ligt lekker stabiel op de weg en is door zijn lage zwaartepunt erg makkelijk rijdbaar.


In alle modi is de topsnelheid van 45 km/u (50 km/u op de teller) haalbaar. In stand 1 levert de BREKR grofweg de helft van het vermogen ten opzichte van stand 4 waardoor de range vergroot wordt. Het duurt wat langer voordat je de topsnelheid bereikt en soms heb je wat rugwind nodig, een optie voor lange rechte stukken. In de stad is de krachtiger stand 4 makkelijk, waarmee je sneller weg bent vanuit stilstand. Het direct aanwezige elektro koppel is een prettige partner is op deze "brommer". De schijfremmen bedien je via de remhendels aan het stuur en zijn uitstekend doseerbaar. Een veelgenoemd onderwerp is de afwezigheid van geluid van een elektrisch voertuig, in dit geval brommer. Daarom is de BREKR voorzien van een claxon, maar nog leuker is de sound generator die je elk moment aan en uit kan zetten. Deze soundgenerator maakt het geluid van een - hoe kan het ook anders- ... brommer. Het moet gezegd worden, het werkt erg goed als je fietsers of voetgangers nadert. Natuurlijk heb je ook een brommer claxon, maar die is lang niet zo leuk.

BREKR Model B

Laden


De uitneembare batterij zit onder het afsluitbare zadel, keurig weggewerkt in een mooi uitgevoerde slede. Naast de enkele batterij is ruimte voor een tweede batterij. Als je die tweede batterij niet gebruikt kun je op die plek nog wat spul kwijt. Bijvoorbeeld de externe lader waarmee je de batterij laadt. Het laden van de batterij gebeurt via een plug-in systeem. Je moet eerst de hoofdkabel op de batterij handmatig met een moer losdraaien. Vervolgens plug je eenzelfde kabel van de externe lader in, die je borgt met soortgelijke moer. Dit vraagt in het begin toch wel wat handigheid om een goed contact te maken, dan kan de stekker in het stopcontact. Laden duurt van leeg naar vol een uur of 5 voor 1 batterij. In de praktijk rijd je de batterij echter zelden (bijna) leeg. Mocht je de maximale afstanden wel moeten afleggen met de BREKR dan heb je die laadtijd toch echt nodig.

BREKR Model B

Conclusie


De BREKR Model B is een fraai gebouwde en erg makkelijk rijdende brommer die is uitgevoerd met subtiele elementen. Dit alles verpakt in een moderne basic look. De bediening van de knoppen op het stuur gaat vanzelfsprekend. Om het brommer gevoel helemaal te beleven kun je de soundgenerator aan en uit zetten wanneer je wilt. Leuk voor jezelf mocht je dat willen en goed hoorbaar voor andere weggebruikers. De range met één batterij is meer dan voldoende voor functionele afstanden. Voor langere afstanden kun je een tweede batterij overwegen. Iets sneller laden zou dan welkom zijn.. De BREKR Model B laat je het brommer rijden herbeleven, maar dan anno 2021. De BREKR Model B heeft een basisprijs van 4.499 euro.

BREKR Model B
Testverslag MCR-M van ovaobike
9 augustus 2022
Onder de merknaam "ovaobike" - zonder hoofdletter - brengt Ottobike een serie van 3 elektrische straatmotorfietsen: de MCR-H, MCR-M en de éénzitter MCR- S. De ovaobike MCR-M is het onderwerp van deze test review.
Motorguy - investeerders gezocht Cargo-ped Benjamin Surain
3 mei 2022
Dit Cargo-ped-project bevindt zich in een afrondende fase en we zijn op zoek naar investeerders die kunnen helpen dit nieuwe concept van een duurzaam elektrisch vrachtvoertuig te commercialiseren. Benjamin Surain werkt samen met “Motorguy” Guy Salens van THE PACK om zijn concepten te presenteren aan investeerders en bedrijven die geïnteresseerd zijn in e-mobiliteitsprojecten. Serieuze kandidaten kunnen contact opnemen met Guy Salens via hello@motorguy.eu om verdere actie te bespreken.
22 april 2022
[English version below] We ontdekten de mooiste Super Soco in Blankenberge aan de Belgische kust. De Belgische ontwerper Benjamin Surain nodigde Motorguy van THE PACK uit om zijn speciale project op maat voor een particuliere klant te presenteren. Gebaseerd op een TC Max Super Soco, heeft Ben de TC volledig omgebouwd tot een minimalistische café racer genaamd "Nuit". Indien u ook interesse heeft in een custom-made elektrische motorfiets, laat het me weten via hello@motorguy.eu | Motorguy heeft een unieke samenwerking met Benjamin Surain.
ovaobike stelt haar MCR street versies voor in Nederland
2 april 2022
Begin november 2021, THE PACK en Electric Motorbikes waren uitgenodigd om de nieuwe Street-range motorfietsen van ovaobike te komen bekijken én even uit te testen.
TS Bravo van Alrendo Motorcycles
2 april 2022
Alrendo wil het eerste motorfietsmerk zijn dat elektrische motorfietsen en binnenkort ook superbikes aanbiedt voor een lagere prijs dan de fossiele motorfietsen. De TS Bravo is een lichte motorfiets, die valt onder de 11 kW-klasse in Europa. In Nederland kan iedereen met een A1 rijbewijs op deze motorfiets rijden.
BLUTZ3000X van Blitz Motors
1 april 2022
THE PACK was benieuwd naar hun elektrische scooter en het was dan ook leuk om te horen dat we de robuste en stoer uitziende elektrische scooter BLITZ3000X een week lang mochten uitproberen. Dit model heeft 2 versies: een L1 (max 45 km/u) en L3 (max 90 km/u). Wij hebben de “motorfiets” versie kunnen testen in een matzwarte uitvoering, een zeer stijlvolle verschijning.
THE PACK testte de e-track van het Spaanse merk Pursang Motorcycles
1 april 2022
De e-track is een zeer stijlvolle en modulaire motorfiets van Pursang Motorcycles: ideaal geschikt voor woon-werk verkeer maar je kan er ook mee op dagtrip, zowel op asfalt als (een beetje) onverhard.
Testverslag Zero SR/S van Zero Motorcycles model 2020
31 maart 2022
Zero Motorcycles heeft in de 14 jaar dat het merk bestaat al serieuze modellen op de markt gezet. Modellen die zeker de laatste jaren ook praktisch inzetbaar zijn voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer en tourritten. Met de SR/S kan je nu sportief gaan touren ...