Testverslag Zero SR/S van Zero Motorcycles model 2020

31 maart 2022

Augustus 2020 | Auteur: Andrew Thijssen - BMS E-Motorrijder   Zero Motorcycles heeft in de 14 jaar dat het merk bestaat al serieuze modellen op de markt gezet. Modellen die zeker de laatste jaren ook praktisch inzetbaar zijn voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer en tourritten. Zero ziet de SR/S en de naked SR/F als twee verschillende modellen. Toch zijn beiden op dezelfde leest geschoeid. De Zero SR/S is voorzien van een volle kuip en een wat langer subframe zodat er meer zitplaats is voor een passagier. Dit kuipwerk moet de SR/S volgens Zero meer aerodynamisch maken wat moet resulteren in 13% meer snelweg-range. Ik reed de Premium-versie, inclusief handvatverwarming aluminium stuureinden en een 12 kW AC lader.

Zero SR/S - Zero Motorcycles

De SR/S heeft een vermogen van 81 kW (110 pk) en een koppel van 190 Nm. De SR/S is voorzien van de nieuwe ZF 75-10- luchtgekoelde motor van Zero. De energie komt uit de bekende ZF14.4 lithium-ion batterij van het merk. Met de sportieve Pirelli Diablo Rosso III banden, volledig instelbare Showa-vering voor en achter, radiaal gemonteerde voorremmen en een Bosch MSC (Motorcycle Stability Control) is de SR/S voorzien van sportieve en moderne veiligheids componenten. Het rijklaar gewicht van deze SR/S premium is een stevige 235 kg. De SR/F is standaard voorzien van een 3 kW interne lader. Er is ook een 6 kW lader beschikbaar, deze premium versie heeft een laadvermogen op 12 kW. Met deze 12 Kw lader is een chargetank (extra batterij uitbreiding) niet mogelijk.


Aan het uiterlijk van de SR/S is veel aandacht besteed en ziet er keurig afgewerkt uit. Hoewel het nog net niet het niveau van een moderne (Japanse) motorfiets haalt. Dit uit zich in onder meer in iets meer boutjes en kabels in het zicht. De knoppen op het stuur voor de bediening van licht, knipperlichten, claxon en het contactslot zijn minder modern dan je zou verwachten op een moderne elektrische motorfiets. Je zou bijvoorbeeld een keyless ride verwachten in plaats van het retro ogende contactslot met de tekst “ignition”. De LED voor en achter verlichting zijn geheel passend bij de motorfiets, maar de eenvoudige knipperlichtjes met duplo lampjes springen daarentegen uit de toon. Kenmerkend is de plaatsing van de spiegels voor in de kuip, die laag uit komen bij het stuur. De brede "tank" in combinatie met de smalle achterkant en de 180/55-17 achterband geeft de SR/S een krachtig aanzien. De Zero SR/S heeft een mooi vakwerkframe wat prima is afgewerkt. De zitpositie op het gedeelde en getrapte zadel is toer/sportief. De zithoogte is 787 mm, optioneel is er nog een hoog (810 mm ) en laag (710 mm) zadel verkrijgbaar. Het dashboard ziet er modern uit en geeft alle informatie die je nodig hebt met veel instelbare keuzes via de ruim instelbare app. Met deze app kun je ook je rit registreren, regeneratie instellen en heeft de mogelijkheid tot locatiebepaling. Verder kun je tijdens het rijden kiezen uit 3 verschillende rij modi: eco, street en sport.

Zero SR/S - Zero Motorcycles

Het TFT scherm is goed afleesbaar en na wat oefenen makkelijk te bedienen via een knop op de linker stuurhelft. Wegrijden is eenvoudig, op contact draaien met de sleutel, zijstandaard inklappen, killswitch op off en rijden maar. Met een draai aan het gas in de Street-modus reageert de SR/S zoals verwacht, krachtig en direkt. De motor beschikt in deze Street stand niet over het volledige vermogen zoals in de sportmodus. Het instant koppel, wat zeer gecontroleerd inkomt, maakt dat de zero SR/S snel accelereert, makkelijk rijdbaar is en veilig voor elke situatie. De verschillende modi hebben verschillende instellingen. De traction control is onder andere naar persoonlijke wens instelbaar. De Sportmodus heeft het volle vermogen en koppel beschikbaar, echter de regeneratie komt pas in als het gashendel bijna helemaal gesloten is. De regeneratie kun je nu doseren middels iets meer of minder gasgeven. Hiermee kun je regeneratief en frictie remmen beter doseren / combineren. Dit is erg prettig bij een sportieve rijstijl. Bij de streetmodus komt het regeneratief remmen sneller en krachtiger in, dit past bij een wat rustiger rijstijl. Accelereren in beide modi is precies wat je van een elektrische motorfiets verwacht, direkt en buitengewoon krachtig vanaf het eerste moment .... instant koppel is verslavend. De Eco modus is voor rustig toerrijden waarbij de maximale snelheid is beperkt tot 120 km/u. Ook remt de SR/S krachtiger regeneratief in de ECO modus. Het zicht in de laag geplaatste spiegels is trillingvrij en goed.

Zero SR/S - Zero Motorcycles

De zit is prettig en behoorlijk rechtop en geeft een goed gevoel van controle. Zodanig dat je ongeduldig wacht op het eerste bochtige weggetje. Eenmaal daar gekomen stuurt de SR/S lekker neutraal de bocht in en volgt keurig de gekozen lijn, voelt daarbij stabiel en stevig aan. De handelbaarheid is lichter dan je zou verwachten bij het opgegeven gewicht. Dit heeft te maken met de laaggeplaatste kilo’s en de afwezigheid van sneldraaiende massa in de motor. Ook is de draaicirkel lekker kort zodat keren op de weg in één keer gaat. Bij krachtig "op het gas" de bocht uit accelereren blijft de Zero stabiel en wordt je op de achtergrond getrakteerd op een diepe holle huil van de elektromotor en de gespannen snaaraandrijving .... heel aangenaam. De multi instelbare Showa vering staat af fabriek vrij hard afgesteld en doet zijn zijn werk erg goed. Hetzelfde geldt voor de werking van de radiale voorremmen van Zero's "huismerk" J-Juan die uitstekend passen bij de rijeigenschappen van de SR/S. Bij hard remmen voel je de extra kilo’s wel wat doordrukken maar dat geldt voor elke toersport motorfiets.

Zero SR/S - Zero Motorcycles

Een volgas snelweg rit van enkele km's gaat met de SR/S zonder problemen, ook na een paar forse acceleraties na elkaar gaf de ZF75-10- motor geen teken van oververhitting. De topsnelheid van 200 km/u haal je alleen met een goed gevulde batterij. Deze snelheid vraagt wel om een straffe afstelling van de vering. Doorrijden met 140-150 km/ u gaat zonder problemen maar dit gaat wel flink ten koste van de actieradius. De tractie control en ABS, wat is geïntegreerd in het Bosch MCS, doen op de achtergrond onopvallend hun werk. De SR/S kan onder optimale omstandigheden en uitsluitend binnenwegen een afstand van ruim 200 km halen. Dan moet je je zelf wel keurig aan de geldende snelheidsbeperkingen houden en lange rechte stukken vermijden. In de praktijk is een range van 170 km een stuk reëler. Als het tempo wat hoger ligt trek er dan nog een 25 km vanaf. De snelwegrange bij de geldende snelheid- limieten ligt op 125 km. De 12 kW lader laadt de batterij van leeg naar vol in ruim een uur. Aangezien je de batterij nooit geheel leeg rijdt moet je rekening houden met een minuut of 40 laden. Als je de batterijlading tussen de 20 en 80% lading houdt laadt deze het snelst en vraagt 20-25 minuten laadtijd. Thuis aan het stopcontact duurt het laden 4 uur. Deze is dan ook bedoeld als je de motor gestald hebt voor langere periode. Als je wat langer gaat rijden moet je er wel rekening mee houden dat je zelf de laadkabel moet meenemen. Dat kan in een optionele kofferset of je eigen rugzak. De opbergruimte in de “tank” waar je de laadkabel meeneemt, wordt bij deze premium versie ingenomen door de 12 kW lader.

Zero SR/S - Zero Motorcycles

Conclusie


De Zero SR/S is een voorspelbare makkelijk te rijden machine. Mede door de keuze van verschillende rij modi en instelbare regeneratie geheel naar persoonlijke wens in te stellen. Van makkelijk en soepel tot zeer krachtig. De motor blijft altijd goed beheersbaar, de rij eigenschappen zijn goed en op het niveau van de hogere middenklasse motorfietsen. Het rijden en het aanpassen aan laden in plaats van tanken is voor de ervaren elektrisch rijder geen probleem, voor de onervaren elektrisch rijder even wennen. De SRS heeft het beste van de SR/F overgenomen en er is meer functionaliteit toegevoegd waardoor het uiterlijk de conventionele motorrijder meer aanspreekt. Als je snel grote afstanden wilt afleggen op de snelweg moet je voorlopig nog even terug grijpen naar een I.C.E. Het best rijdt de Zero SR/S op binnenwegen waar de typische voordelen van elektrisch motorrijden, zoals handelbaarheid, souplesse en regeneratief remmen, het best tot zijn recht komen. De SR/S is een volwassen motorfiets geworden die praktisch inzetbaar is. Voor het meenemen van de laadkabel bij deze premium versie zou Zero nog een praktische oplossing moeten vinden.

Testverslag MCR-M van ovaobike
9 augustus 2022
Onder de merknaam "ovaobike" - zonder hoofdletter - brengt Ottobike een serie van 3 elektrische straatmotorfietsen: de MCR-H, MCR-M en de éénzitter MCR- S. De ovaobike MCR-M is het onderwerp van deze test review.
Motorguy - investeerders gezocht Cargo-ped Benjamin Surain
3 mei 2022
Dit Cargo-ped-project bevindt zich in een afrondende fase en we zijn op zoek naar investeerders die kunnen helpen dit nieuwe concept van een duurzaam elektrisch vrachtvoertuig te commercialiseren. Benjamin Surain werkt samen met “Motorguy” Guy Salens van THE PACK om zijn concepten te presenteren aan investeerders en bedrijven die geïnteresseerd zijn in e-mobiliteitsprojecten. Serieuze kandidaten kunnen contact opnemen met Guy Salens via hello@motorguy.eu om verdere actie te bespreken.
22 april 2022
[English version below] We ontdekten de mooiste Super Soco in Blankenberge aan de Belgische kust. De Belgische ontwerper Benjamin Surain nodigde Motorguy van THE PACK uit om zijn speciale project op maat voor een particuliere klant te presenteren. Gebaseerd op een TC Max Super Soco, heeft Ben de TC volledig omgebouwd tot een minimalistische café racer genaamd "Nuit". Indien u ook interesse heeft in een custom-made elektrische motorfiets, laat het me weten via hello@motorguy.eu | Motorguy heeft een unieke samenwerking met Benjamin Surain.
ovaobike stelt haar MCR street versies voor in Nederland
2 april 2022
Begin november 2021, THE PACK en Electric Motorbikes waren uitgenodigd om de nieuwe Street-range motorfietsen van ovaobike te komen bekijken én even uit te testen.
Andrew Thijssen (en dochter) maakten een testverslag over de Nederlandse BREKR
2 april 2022
Bromfietsen kennen we vooral van vroeger. Maar Nederland is weer een bromfietsmerk rijker, uiteraard geheel naar hedendaagse normen want deze uit de Achterhoek afkomstige "brommer" heet BREKR en wordt elektrisch aangedreven.
TS Bravo van Alrendo Motorcycles
2 april 2022
Alrendo wil het eerste motorfietsmerk zijn dat elektrische motorfietsen en binnenkort ook superbikes aanbiedt voor een lagere prijs dan de fossiele motorfietsen. De TS Bravo is een lichte motorfiets, die valt onder de 11 kW-klasse in Europa. In Nederland kan iedereen met een A1 rijbewijs op deze motorfiets rijden.
BLUTZ3000X van Blitz Motors
1 april 2022
THE PACK was benieuwd naar hun elektrische scooter en het was dan ook leuk om te horen dat we de robuste en stoer uitziende elektrische scooter BLITZ3000X een week lang mochten uitproberen. Dit model heeft 2 versies: een L1 (max 45 km/u) en L3 (max 90 km/u). Wij hebben de “motorfiets” versie kunnen testen in een matzwarte uitvoering, een zeer stijlvolle verschijning.
THE PACK testte de e-track van het Spaanse merk Pursang Motorcycles
1 april 2022
De e-track is een zeer stijlvolle en modulaire motorfiets van Pursang Motorcycles: ideaal geschikt voor woon-werk verkeer maar je kan er ook mee op dagtrip, zowel op asfalt als (een beetje) onverhard.